Pep hjemmet op med en farverig Kroton

Kroton er en kraftig, spændende og utrolig smuk stueplante fra en meget farverig plantefamilie. Plantens botaniske navn er Codiaeum variegatum, og den er oprindeligt hjemmehørende i Indonesien, Malaysia og Australien.
Bladene findes i forskellige forme, tegninger og farvevarianter – fra de grønne, røde og gule nuancer, og du kan helt sikkert finde en variant med netop den farvepalette, der passer perfekt ind i dit hjem. Udover at være en flot plante med store, læderagtige og smukke blade, så er Kroton en fantastisk god luftrenser. Med den helt rette pasning vil du ikke kun få en plante, der stråler og ser skøn ud med de flotte farver, men du sikrer samtidig, at den kan skabe et rigtig godt indeklima.
Vær opmærksom på placeringen af din Kroton, da plantens saft kan være giftig at indtage. Så den bør placeres et sted, hvor små børn og husdyr ikke kan nå den.


Sådan passer du godt på din Kroton

Kroton er fra naturens side ikke en stueplante, hvorfor pasningen af den ikke er ligesom med dine andre stueplanter. Vanding, lys og indeklima bærer præg af dens tropiske ophav, og det kan derfor være en lidt krævende plante i forhold til pasningen. Men nu kender du lidt til plantens baggrund og kan desuden følge nedenstående gode råd – så du kan sagtens nyde den skønne Kroton i hjemmet.

  • Placering. Det er en varmekrævende plante, hvorfor den hverken tåler træk eller temperaturer under 15 grader. Står planten for koldt eller i træk, vil den miste bladene. Kroton er glad for lys, men tåler ikke direkte sol. Det gør den super egnet til en vestvindue, hvor den kan få et flere timers lys om dagen.

  • Vanding. Vand er afgørende for plantens trivsel – så sørg for hyppig vanding 1-2 gange om ugen i sommermånederne, hvor det er vigtigt at sørge for, at den står i let fugtig jord. Giv den gødning fra marts til august ved ca. hver anden vanding.

Ekstra god pleje af din Codieum

Udover at være meget glad for rigelig med vand i vækstperioden, så er Kroton taknemlig for en høj luftfugtighed. Så vil du gøre lidt ekstra for at få den til at tage sig godt ud, kan du spraye den med stuetempereret vand fra en forstøver en gang i mellem. Det er både med til at øge luftfugtigheden og fjerne støv fra bladene.

I vintermånederne skal du skrue ned for både vanding, gødning og vandbrus. Vand maks 1 gang om ugen og lad jorden blive mere tør inden vanding, men lad aldrig planten tørre helt ud.

Planten kan ikke lide at blive flyttet, hvorfor du kan opleve, at den vil tabe et par blade efter indflytning. Det betyder ikke, at du allerede har forspildt din chance for at have den smukke plante i hjemmet. Det bedste du kan gøre er at fortsætte med plejen.


Læs mere om...