Spathifylum - en smuk klassiker, de fleste kender under navnet fredslilje

Spathifylum også kaldet Fredslilje er flere gange udråbt til en af de bedste stueplanter, du kan anskaffe for at få et godt indeklima i hjemmet. Udover plantens luftforbedrende egenskaber er den noget af det mest taknemmelige i forhold til pasning. Fredsliljen er det helt rette match til dig, som er særligt gavnmild med vandingen. Har du tidligere mistet planter til overvanding – på trods af de bedste intentioner – så vil en fredslilje trives og vokse særdeles godt i dit hjem. Da planten kræver relativt meget vand, kunne man tro, at den vil være svær at holde hos en glemsom ejer… Men det er ikke tilfældet. Planten er nemlig ret god til at vise, når den trænger til vand – når bladene hænger, er det et tegn på, at planten skal vandes.

Fredsliljen tilhører Arum-familien, og den mest populære art er Spathiphyllum wallisii. Oprindeligt stammer planten fra tropiske regnskove i det nordlige Sydamerika og Mellemamerika, hvor den vokser i skyggen af træer.
Planten fik sit helt store gennembrud efter anden verdenskrig, hvorfra den fik sit navn fredslilje. Siden da har den beholdt sin populære status – både på grund af dens fantastiske luftrensende egenskaber og smukke, dekorative udseende. Du kan nyde fredsliljens fine hvide blomster hele sommeren, og så kan planten, ligesom orkidéer, blomstre igen og igen, år efter år.
Du skal dog være opmærksom på, at fredsliljen er giftig for katte og hunde – så den bør placeres med omtanke.


Sådan passer du en fredslilje

Fredsliljen er en meget taknemmelig plante, som du ikke behøver at have særligt grønne fingre for at kunne holde. Den stiller ikke de store krav til sollys og trives fint i både halvskygge og skygge. Den skal dog beskyttes mod direkte sol. Får planten for meget sollys, vil du hurtigt se tegn på, at den skal flyttes – bladene bliver nemlig gule, når den står for lyst. Placerer du den i et mørkt hjørne, skal du huske at flytte den til en lysere placering om vinteren, så den får mere sollys. En fredslilje er desuden rigtig god til at vise, når den trænger til vand – bladene vil begynde at hænge og falde helt sammen. Vander du den godt, vil bladene ofte stå ranke igen.

Planten holder utrolig meget af vand og værdsætter en høj luftfugtighed. Om sommeren bør du vande den 1-2 gange om ugen, og om vinteren kan du nøjes med en enkelt gang om ugen eller sjældnere, nu hvor planten ikke vokser nær så meget. Den er oplagt at have som badeværelsesplante, hvor den kan nyde godt at den høje luftfugtighed. Fredsliljen vil desuden trives rigtig godt i selskab med andre grønne planter – hvis du skulle mangle en undskyldning for anskaffe flere til hjemmet.
Fredsliljen er let at formere, og der er flere muligheder. Den letteste måde er at dele rodnettet om foråret og plante hver af delene i forskellige potter. Det er vigtigt, at du får dækket alle rødderne med jord.

Hvad gik galt?

Fredsliljen er som nævnt en taknemmelig og holdbar plante, som du med god vilje – og den rette pasning – kan have og nyde i hjemmet i mange år. Vi har dog lige samlet et par gode råd her, hvis du skulle opleve følgende problemer:

  • Bladene hænger. Planten viser tegn på, at den er tør og trænger til vand.

  • Får din fredslilje ingen blomster, er det et tegn på, at den trænger til gødning. Giv den jævnligt gødning i sommermånederne og undlad det om vinteren.

  • Bladene er let gullige. Planten får for meget sol og vil have godt at en mørkere placering i hjemmet.

  • Sorte blade eller sorte pletter på bladene. Start med at fjerne bladene ved at klippe dem så langt nede som muligt. Fredsliljer bryder sig hverken om træk eller os, så det er en god idé ikke at have den i køkkenet.

Læs mere om...